Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozni jó, szabadságot ad az embernek

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 12:50:00
  • Koczka Máté
Interjú dr. Kovács Patrikkal, a FIVOSZ elnökével
A FIVOSZ ma Magyarországon a legdinamikusabban növekvő gazdasági érdekvédelmi képviselet, amely fiataloknak segít álmaik megvalósításában. A szervezet elnökét, Dr. Kovács Patrikot arról kérdeztük, hogy hogyan látja a mostani fiatal vállalkozói generációt.

Miért ajánlod a fiataloknak vállalkozás indítását?

Vállalkozni jó, hiszen olyan szabadságot adhat az embernek, amire alkalmazottként gondolni sem mer, ráadásul a sikerélmény is sokkal intenzívebb, hiszen azt saját erőnkből értük el. További ösztönző lehet, hogy az ember olyan dolgokkal foglalkozhat, amit valóban szeret.

Reálisan milyen jövőt lát maga előtt az a fiatal, aki vállalkozó szeretne lenni?

Magyarországon egyelőre a fiatalok elenyésző százaléka készül tudatosan vállalkozónak. Európában a fiatalok körülbelül egyharmada, Ázsiában pedig kétharmada gondolkodik saját vállalkozásban, itthon ez az arány sokkal rosszabb. Nálunk a 90-es évek előtt nem sok hagyománya volt a vállalkozói kultúrának a fiatalok körében, jó ideig a vállalkozó szót eleve nem pozitív értelemben használták. Ezen változtatni kellett, mára változott is már a megítélés. A kudarctól való félelem sem tesz jót a vállalkozóvá válásnak. Közép-Kelet-Európán, így hazánkban is, a fiatalok azt látják, azt érzik, hogy a társadalom nem tolerálja a kudarcot. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban teljesen természetes, hogy ha valami elsőre nem sikerül, lehetőség és kedv is van második, harmadik cég beindítására. Mindettől függetlenül Magyarországon rengeteg jó példa, kiváló történet van, a FIVOSZ ebből igyekszik minél többet bemutatni, ez az igazi motiváció.

Milyen előnyeik vannak a mai fiataloknak?

Nagyon sok negatív véleményt hallottam és olvastam az Y vagy akár a Z generációról. Sokan nem értik vagy nem értékelik a gondolkodásukat, a döntéseiket, pedig nagyon fontos értékeik vannak. Ezek közül is az elsők közé tenném a hálózatosodási képességüket és a win-win szemléletüket. A mi tagjaink között az egymással versenyző cégek is ki tudnak építeni olyan kapcsolatokat, amelyekből mindketten nyernek. Egy nyári rendezvényünkön egy teljesen kötetlen garden partyn például több mint 140 ügyvezető vett részt, és komoly üzleteket kötöttek vagy vették fel a kapcsolatot egymással. Ha megvan a bizalmi tőke a tagok között, akkor kifelé is ezt sugalljuk, bővítjük a FIVOSZ-ra figyelők körét, újabb üzleti lehetőségeket teremtünk.

Melyik fiatalból lesz jó vállalkozó?

Nincsen bevált recept, ez leginkább személyiségfüggő: nem egy példa van a FIVOSZ-tagságban arra, hogy valaki már egyetemi évei alatt megalapította a saját cégét és mire a diploma a kezébe került, több embernek is fizetést tudott adni. De akad olyan is, aki először inkább alkalmazottként gyűjt tapasztalatot és utána ezzel a tudással alapít céget. Amikor megkérdezünk egy magyar fiatalt, hogy ő mivel foglalkozik, szinte mindenki azt mondja, amiből a diplomája van. Márpedig általában nagy különbség van aközött, hogy valaki mit tanult, illetve hogy ő mit szeretne csinálni, miben tudna sikeres lenni. Egy vállalkozást arra kell felépíteni, amit az ember szeret, mert azért tud igazán küzdeni. Kiváló példa erre a ChocoMe. A kezdeményezőnek élete álma volt, hogy táblás csokoládét gyártó céget indítson. Hiába mondták a barátai, hogy a már meglévő, ismert márkák mellett nincs esélye, ő nem hagyta magát, mára pedig már számtalan nemzetközi díjat tudhat magáénak.

Hogyan tud segíteni a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége?

A FIVOSZ Magyarországon a legdinamikusabban növekvő gazdasági érdekvédelmi képviselet.
A fő prioritás: platformokat teremteni a fiataloknak, amelyek elősegítik az üzleti, bizalmi szálak kialakítását, mert e nélkül nincsen üzlet. A FIVOSZ elsősorban érték-, másodsorban érdekközösség. Éppen az azonos értékszemlélet miatt köttetnek a tagok között is nagyon fajsúlyos üzletek. Társadalmi innovátor szerepet is betöltünk. Megpróbáljuk biztosítani, hogy Magyarország következő gazdasági vezető rétege és bizonyos szakmák elitje együtt szocializálódva, egymást ismerve nőjön fel. Fiatalok tízezreinek tudunk akár ingyenesen, akár a tudástárral térítés ellenében segíteni. Külön figyelünk arra, hogyan lehet a mikrovállalkozók tevékenységét erősíteni – mindezt nagyon új és nagyon modern eszközökkel tesszük.

Miért lépjen be egy vállalkozó a FIVOSZ-ba?

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségében az ország legsikeresebb fiatal vállalkozói vannak. Tagjaink piacvezető cégeket vezetnek már, vagy 5 éven belül szeretnének piacvezetővé a területükön. A FIVOSZ abban ad többet, hogy egy pár tízmilliós forgalommal rendelkező cég vezetője nagyon könnyen baráti, üzleti kapcsolatba kerülhet olyan cégvezetőkkel, akik százmilliós vagy sok esetben milliárdos forgalmú cégeket vezetnek. Ráadásul nem egy sima üzleti közösség vagyunk, hanem egy nagyon erős baráti közösség, akik sikerek és kudarcok esetén is számíthatnak egymásra. Tagjaink egymást segítve, inspirálva örülnek egymás üzleti sikerének, mellyel egymás közötti belső piacukat is kialakítják, megerősítik, profitjukat növelik.

Segít a szövetség a külföldi piacokra jutásban?

Fontosnak tartom, hogy a magyar fiatalok is ki tudjanak jutni a világpiacra, és megfelelő lehetőséget kapjanak a nemzetközi kereskedelemben. A FIVOSZ tagjainak igyekszünk olyan nemzetközi lehetőségeket biztosítani, mellyel a következő szintre tudják vinni vállalkozásukat akár nemzetközi porondon is. Azon kívül, hogy a FIVOSZ és a JEUNE vezetése összekapcsolódik, Mexikóval 1 millió dolláros keret megállapodást írtunk alá az ottani fiatal vállalkozói szervezettel, illetve az azerbajdzsáni vállalkozói szervezettel is kereskedelmi megállapodást kötöttünk. Azt javasoljuk, hogy az a fiatal vállalkozóm, aki exportálni szeretne, csatlakozzon tagnak, járjon el a rendezvényekre és az elnökség összeköti azokkal a céges tagokkal, akik már gyakorlottak az export lehetőségekben.

Mi az a FIVOSZ?

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségét (FIVOSZ) azért hoztuk létre, hogy Te és a hozzád hasonló KKV-kat vezető 18-40 év közötti fiatal vállalkozók, akik piacvezetővé szeretnének válni, vagy már azok, egymástól tanuljanak és üzletet szerezzenek. Azok a fiatalok vagyunk, akik egymást segítve szeretnének sikeresek lenni. A FIVOSZ a fiatal magyarországi vállalkozók és vállalkozó kedvű fiatalok közössége és hivatalosan elismert érdekképviseleti szerve az EU-ban, amely független fórumként fogja össze és segíti a következő vállalkozói generációt.
 

Megosztás