Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Sikeres = Fitt = Sikeres

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 14:40:00
  • Kovács Gergely, 100 Days Training Program
A mai világban az emberek felmérik egymást. Amikor találkozunk valakivel az utcán, vagy épp beülünk egy üzleti tárgyalásra vagy éppen egy FIVOSZ-os csapatépítő-, avagy ismerkedős aktív programon, vagy kézfogón veszünk részt, esetleg üzleti reggelire megyünk, akkor óhatatlanul minden ember elkezdi méricskélni a másikat. Ebben nincs semmi hátsó szándék, vagy frusztráció, félreértés ne essék. Ez természetes emberi tulajdonság. Amikor tárgyalunk, illetve találkozunk valakivel, akkor elkezdjük a non-verbális kommunikácója alapján meghatározni, hogy milyen emberrel is állunk szemben valójában.

Mit is takar a non-verbális kommunikáció? Öltözködés, megjelenés, ápoltság, a ruhák milyensége, tisztasága, minősége… A kiegészítőket szemügyre vesszük. Meghatározzuk, körülbelül hova sorolhatunk valakit, annak alapján, hogy milyen órája van (ha van, bár ez nem feltétlen szempont), milyen telefonja van, mennyire ápoltak a körmei, az arcbőre, a haja, mennyire van jó illata, mennyire beszél hangosan, vagy halkan, gyorsan, érthetően, vagy épp rossz esetben kevésbé érthetően. Sok-sok szempont alapján összerakunk egy képet valakiről, függetlenül attól, hogy mit mond magáról. A fentebb részint felsorolt non-verbális jelek bizony többet fognak az illetőről elmondani, mint a szavai.
 

Lehetünk műveltek, lehetünk kellemes üzleti beszélgetőpartnerek, lehet rajtunk minőségi, ápolt, tiszta ruha, tiszta cipő, lehet jó illatunk, ápolt fogunk és frissen vágott hajunk, ha el vagyunk hízva… az bizony piszok lesz a gyémánton.
 

Nem arról beszélek, hogy mindenkinek legyen 8%-os testzsír aránya és kocka-hasa. Ez túlzás lenne és sokak megnyugtatására közlöm, hogy nem is feltétlen egészséges.
 

Amiről szó van, amit az emberek felmérnek az a siker szempontjából a következő:

  • Az ember, aki velem szemben áll, rendelkezik annyi igénnyességgel önmaga felé, hogy törődjön az egészségével és a fittségi állapotával?

Ha a válasz igen és ez látszik is valakin, az remek! Több opció viszont nem igen marad.

De még mielőtt a genetikailag “szerencsésebbek”, (akik kevésbé hajlamosak az elhízásra) elbíznák magukat és hátradőlnének, még azelőtt meg kell említeni, hogy az edzettlen, egészégtelen életmódnak egy túlsúlyoktól mentes testen is vannak jelei. Például görnyedt hát, görbe tartás, pattanásos arcbőr, stb.

Lehet, hogy mi vagyunk a világ legfegyelmezettebb emberei, lehet hogy mi vagyunk a világ legigényesebb emberei és lehet, hogy ez az egész túlsúly, vagy egészség téma minket sosem zavart szubjektíven, de attól még a körülöttünk lévő emberek, akik nem ismernek minket és most készülnek megismerni - nos ők igenis az első benyomás alapján fognak ítélkezni, mely benyomás egy edzettlen, rossz tartású, egészségtelen, illetve elhízott ember láttán azt mondják majd: Az illető vagy igénytelen vagy éppen erős önfegyelem hiánnyal küzd.

Akarjuk, hogy ezt gondolják rólunk? Ó, de mennyire, hogy nem.

Figyeljük meg az igazán sikeres embereket. Egyikük sincs elhízva, egyiküknek sincs görbe háta. Mindegyikükről lerí, hogy rendszeres testmozgást végeznek és próbálnak egészségesen és mértékkel étkezni.

 

Nem arról van szó, hogy fitnesz modellnek kell lenni mindenkinek. Az már egy másik kategória. Csupán egy egészséges, rendszeres mozgást kellene mindenkinek integráni az életébe minimum heti 3 alkalommal, vagy inkább többször az egészséges étkezésre való tendálás mellett.

 

Ha változtatni akarunk a testünkön, az alapvető megjelenésünkön, ezen az árulkodó non-verbális változónkon, akkor azt ugyanúgy kell megtegyük, ahogy egy üzleti projektet terveznénk meg.
 

A lépések pofon egyszerűek.

  • Készítsünk célokat - hány kiló akarok lenni? Ennyi és ennyi körméret a célom, egyenes tartás a célom, stb. Bármi, csak mérhető legyen.
  • Egy bizonyítottan működő módszert alkalmazva tervezzük meg, hogy milyen módon érjük el a célunkat. (példuál heti 3-szor futni járunk 1 órát és nem eszünk este szénhidrátot)
  • Határidő! (ha nincs határidő, nincs vége soha a projektnek, örökre fogyózni és edzeni fogunk úgy hogy nem érjük el a célunkat soha - nem lesz mi sürgessen minket, hisz nincs határidő)
  • És végül, ha mindez megvan, akkor a tettek mezejére lépünk azonnal!

Mindent megtervezni nagyszerű dolog, de ahol el szokott akadni a törénet az maga a tett. (majd holnaptól… majd jövő hétfőtől… ismerős?). Ha megterveztük az utunkat az egészség és fittség tekintetében, akkor azon nyomban lépjünk a tettek mezejére. Menjünk ki futni, menjünk el egy edzőterembe és vagyünk bérletet oda, iratkozzunk be teniszezni, vagy látogassunk rendszeresen különböző csoportos edzéseket… bármit, csak tegyünk valamit.

 

Edzéstervek és edzésmódszerek terén rendkívül széles skálában elérhető opciók. Kinek mi áll közel a szívéhez. Étkezés terén javaslom, hogy amennyire lehet mindenki egyen mértékkel, próbáljuk minimálisra csökkenteni a 3 fehér méreg (cukor, só, liszt) és az azokból készült ételek fogyasztását. Próbáljunk 50%-ban víztartalmú ételeket fogyasztani (zödség, gyümölcs, párolt fogások) és ne vigyünk be feleslegesen energiát, tehát szénhidrátot, akkor amikor már nincs rá szükségünk - tehát este.

Megosztás