Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Miért jó vállalkozónak lenni?

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 13:25:00
  • Galántai Gergely cégvezetési tanácsadó
"Életem egyik legjobb döntése volt, hogy vállalkozó lettem"
Mielőtt vállalkozó lettem, szinte kivétel nélkül mindenki le akart beszélni erről a lépésemről. Féltett a családom, furcsán néztek rám a kollégák és a barátok. Mégis miért adok fel egy biztos és jól fizető állást? Azóta eltelt több mint 11 év és azt mondhatom, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hogy vállalkozó lettem.

Tanácsadóként dolgozom és számos cégnek segítettem már az indulásnál. Látom, hogy milyen sokan vannak, akik egy új vállalkozás indításán törik a fejüket, mert úgy érzik, így tudják megteremteni saját maguk és családjuk számára a tisztes megélhetést. Másfelől ott vannak, akik kényszerből kezdenének bele egy vállalkozásba, mert már csak ebben látják a megoldást.

A vállalkozói létet - legyen az belső motiváció vagy egy külső kényszer -, az emberek nehéznek látják. Ez azonban nem az ő hibájuk. Folyamatosan azt lehet hallani, hogy milyen sok cég megy csődbe, kevés a támogatás vagy éppen magasak a járulékok. Még, ha van is ennek alapja, elmondható, hogy a negatív hírek uralják az életünket. Ezek után nem is csoda, ha valaki nem hiszi el magáról, hogy sikeres vállalkozó és cégvezető lehet. Az esti hírek nem szólnak arról, hogy hány fiatal ért el sikereket vállalkozóként és vitte tovább az országunk jó hírét külföldre.

Ezek után nem meglepő az a kérdés, ami talán benned is felmerült már: egyáltalán miért is jó vállalkozónak lenni?

Fontosnak tartom, hogy objektív képet kapj arról, hogy milyen előnyei és nehézségei vannak a vállalkozói létnek. A legtöbb embert a függetlenné válás, a munkaidő szabad megválasztása és a több jövedelem lehetősége motiválja, hogy vállalkozást indítsanak. A motivációkon túl kevés helyen lehet olvasni arról, hogy van egy másik nagy előnye a vállalkozói életnek: ez pedig a személyes fejlődés és önismeret. Manapság nagy divatja van a különféle személyiségfejlesztő könyveknek, előadásoknak és tréningeknek. Ha valaki engem kérdez, akkor egy saját vállalkozásnál nem tudok jobb önképzési és önismereti módszert. Nap, mint nap szembe kerülsz önmagaddal és megvívod a kis csatákat. Megismered, hogy milyen a szabad munkaidő, amikor te osztod be az idődet, de mégsem akarod ellógni a munkát.

Persze miért is akarnád, ha azzal foglalkozol, amit szeretsz?! Én például imádok hajnalban kelni, mert sokkal kreatívabb vagyok, mint kora délután. Alkalmazottként el nem tudtam volna képzelni, hogy 4:30-kor keljek fel magamtól csak azért, hogy neki állhassak dolgozni.

Aztán megtanulod azt is, hogy a kényelemnél sokkal jobb a felelősség vállalás, és még élvezetes is lehet, ha ki kell lépni a komfortzónából. Ez sokak számára félelmetesnek tűnik, mert a felelősség helyett a kényelmet választják. Érdekes módon, ha valaki a felelősséget választja és a saját kezébe veszi az élete irányítását ez nagyobb biztonsággal jár. Csak, hogy mondjak egy példát: amíg alkalmazottként dolgozol a fizetésed ugyan rendszeres, de mindössze egyetlen forrásból származik. Ezzel szemben vállalkozóként a bevételek már több forrásból származhatnak, ami a 21. században az egyik legjobb pénzügyi önvédelmi eszköz. Természetesen a kezdetben, tapasztalatok nélkül nagyobb lehet a bizonytalanság és a kockázat.

Emiatt azt szoktam javasolni, hogy ha nem vagy biztos benne, hogy neked való a vállalkozói lét, akkor próbáld ki először másodállásban. Ezáltal csökkented a kockázatokat, mégis lehetőséged nyílik belekóstolni a vállalkozók – talán nem túlzás, ha azt mondom – varázslatos és izgalmas világába.

 

Saját vállalkozás indítása az álmod?

3 tipp mindenek előtt

  1. Egy olyan vállalkozási ötletet kell találnod, ami a te személyiségedhez, szaktudásodhoz, ismereteidhez és a képességeidhez egyaránt illik.
  2. Bármilyen cél eléréséhez a miért kérdés megválaszolása a legfontosabb. Találnod kell erős, téged nagyon motiváló válaszokat, hogy miért is szeretnél saját vállalkozást.
  3. A sikeres üzletemberek azt vallják, hogy sosem szégyen segítséget kérni, kérdezősködni és tanulni mások hibájából. Keress fel legalább öt sikeres vállalkozót, és beszélj velük! Tudd meg, hogy ők miért kezdtek vállalkozói életbe, hogyan indult a cégük, s mit tanácsolnak neked az indulás előtt.

 

Megosztás