Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mi a közös a sportolókban és a vállalkozókban?

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 12:55:00
  • Békési Brigitta, a FIVOSZ Sport Bizottságának elnöke, a Beautyrobic megalkotója
A siker titka ugyanaz
Nem is gondolnánk, mennyi közös jellemvonás van egy sikeres sportolóban és egy sikeres vállalkozóban. Az életükben a siker egyáltalán nem véletlenül jön és nem a szerencsének köszönhető, hanem annak az elképesztő kemény és kitartó, hosszú éveken át tartó munkának, amit senki sem lát. Rengeteg korán kelés, későn fekvés, lemondások, kőkemény munka, és kitartás, mert ezek nélkül nem megy.

Tanulj meg veszíteni!

Az olimpiai érmek mögött rengeteg elvesztett meccs áll, olyan, amiben meg kellett tanulni veszíteni és hibázni, hiszen a legeslegjobb tanulópénz a világon a saját hibánk. A vállalkozások világában ugyanez a helyzet. Rengeteg elutasítás, meg nem kötött üzlet vagy rosszul megkötött üzlet, amiről senki nem tud, csak az, aki átélte.

Higgy magadban!

Egy sportolónak hinnie kell magában, a kitűzött céljaiban, a víziójában. 100%-ig bíznia kell benne, hogy meg tudja csinálni. Egy sikeres vállalkozónak szintúgy látnia kell maga előtt a célt, ami élteti nap, mint nap. Enélkül képtelen lenne végigvinni azt a rögös utat, ami a siker előtt vár rá.

Kell egy jó edző

Egy sportolónak szüksége van egy kiváló edzőre, aki megmutatja neki az utat, aki tud vele bánni, tudja kezelni és a cél felé terelni, aki mellette áll, ha az éppen elbizonytalanodik és meginog a hite saját magában. Egy vállalkozónál ezt hívják mentornak. Rengeteg tanulmány bizonyította már, hogy sokkal könnyebben jön a siker annál, aki megfelelő mentorral dolgozhat együtt.

Lemondásokkal jár

Egy sportolónak az élete telis tele van önmegtartóztatással és lemondással. Nem mindegy, mikor és mit eszik. Ha kedve van, ha nincs, edzésre kell mennie, akkor is, amikor fáradt, kivan és nem épp topformában érzi magát. Egy vállalkozónál ugyanez a helyzet. Amíg mások szórakoznak, ő sokszor építi az álmát, készül a tárgyalására, vagy épp extra munkát végez.

Fókuszálj!

Egy sportoló elengedhetetlen jellemzője az, hogy képes legyen 100%-ig összpontosítani az adott feladatra. Ráadásul mindezt akár stresszhelyzetben is. Az üzleti életben ugyanúgy a fókuszálás az egyik legfontosabb dolog. Aki olvasott valaha üzleti könyvet, szinte nincs olyan, amiben a fókuszálást ne említenék a legfontosabb kulcstényezők között.

Hozd ki a maximumot minden helyzetből!

Nem mindig áll a helyzet nyerésre, de akkor is ki kell hozni a maximumot az adott szituációból. Ki tudja, hogy a későbbiekben miként profitálhatsz belőle. A végső eredmény sokszor részpontok összességéből tevődik össze és soha nem tudhatod, hogy nem pont az az egy pont számít majd. Vállalkozóként sosem tudhatod, hogy később nem pont egy kihagyott napirendi pontnak köszönhetsz majd egy megrendelést, egy értékes üzleti kapcsolatot vagy köszönhettél volna bármit, ha nem hagyod ki. Ezért mindig ragadd meg az alkalmat és hozd ki a maximumot belőle!

Becsületesség, sportszerűség

A sportszerűség az egyik legfontosabb dolog, amit egy sportoló megtanul. Győzni csak úgy érdemes, ha tiszteled a játékot, a játékszabályt és az ellenfeled is. Csalva győzni nem nagy dicsőség, sem magad sem mások előtt. Azonban sportszerűnek, becsületesnek lenni, akár nyersz, akár vesztesz, mindig tiszteletreméltó. Az üzleti életben ugyanez a helyzet. A becsületet eljátszani iszonyú drága dolog.

Csapatjáték

A csapatsportoknál nem az a jó csapattag, aki mindenben a legjobb, hanem aki képes együtt dolgozni a többiekkel. Ez akkora erőt képes megmozgatni, amivel szemben védtelenek még a legprofibbak is, ha ők képtelenek a csapatban gondolkodni. A vállalkozók világában sincs ez másképp. Nem az a legsikeresebb vállalkozó, aki mindenhez ért, hanem aki képes felépíteni, motiválni és mozgósítani egy olyan csapatot, ami együtt legyőzhetetlen.

Munka, munka, munka

Utoljára hagytam, de nem azért mert nem fontos, hanem azért mert elengedhetetlen. Lehet bármilyen jó stratégiád, bármilyen jó mentorod, edződ, bármennyire képes lehetsz fókuszálni, ha nem teszed bele a megfelelő mennyiségű munkát, akkor nem lesz az egészből semmi. Ez igaz a sportolókra és az üzletemberekre egyaránt. Dolgozz keményen kitartóan, a végső

Megosztás