Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Klapka György: "Aki pénz nélkül nem tud csinálni pénzt, az pénzzel sem fog tudni!"

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 12:40:00
  • Koczka Máté
A siker titka: jó ötlet, szorgalom, szaktudás
Klapka György neve valóságos fogalom a magyar üzleti világban. Az egykori revütáncos, NDK-ban halálra ítélt embercsempész, kereskedő, reklámguru a Vámház körút 9. alatt adott interjút.

Emlékszik még, hogy mi volt az első vállalkozása?

Az első - és egyben legrosszabb - vállalkozásom az volt, hogy karácsonykor jöttem a világra, így mindig egy ajándékot kaptam karácsonyra és szülinapra. Viccet félretéve a kereskedelmet srác koromban kezdtem az agyaggolyókkal, amiket mi is árultunk az üzletünkben. Ugyanis pult alatt születtem, anyámnak kereskedése volt. A gyerekek megvették, én pedig aki nagyon jól golyóztam, megkérdeztem tőlük, hogy akarnak-e játszani, természetesen akartak, hiszen azért vettek. A családomban én voltam a férfi, egészen fiatal fiú koromtól fogva. Elmentem a vásártérre és mondtam, hogy szeretnék egy vagon dinnyét. Erre kaptam két pofont a kereskedőtől is, hogy takarodj innen, de én elővettem egy köteg pénzt, hogy tényleg szeretnék egy vagon dinnyét. Akkor meg rendőrt hívtak, hogy honnan van ennek a gyereknek ilyen rengeteg sok pénze. Amikor már megszokták, hogy vagon dinnyéért meg vagon gyümölcsért járok, mindig sokkal jobb áron jutottam az áruhoz, mert nagyon szimpatikus volt, hogy egy kiskölyök alkudozik a gyümölcsökre ilyen nagy tételben. Amióta az eszemet tudom azóta kereskedtem, hol legálisan, hol így-vagy úgy.

Mi a sikerének titka?

Egy jó vállalatvezető jobb jogász, mint a jogásza, jobb könyvelő, mint a könyvelője – számtalanszor adtam már tanácsot a könyvelőmnek – jobb szakértő, mint a szakértője. Mindenhez érteni kell ahhoz, hogy sikeres legyek. Nekem nagyon egyszerű a dolgom, mert én egy sikerorientált ember voltam világ életemben és ma is az vagyok. A siker elérésével kapcsolatban nincsenek problémáim. Ami kell hozzá, az a jó ötlet, a szorgalom és a szaktudás. Legfőképp a szorgalom. Mindenkinél vannak buktatók, nálam is. Az a lényeg, hogy ha neked van tíz ötleted, abból kettő sikerüljön. Ha nyolc nem sikerül, az nem baj, de az a kettő fedezze a többi költségét. Ha valami nem megy, akkor ne erőltesd vagy menj utána és gyűrd le kézzel-lábbal. Azt kell nézni, hogy ki mire képes. Nézzük csak Hosszú Katinkát, aki most sorra nyeri az aranyakat. Tehetséges, de nagyon szorgalmas is! Éjjel-nappal úszik, ha a férje kirúgja az ágyból, már mennek is az uszodába. Csinálja, csinálja, nem pihen egy pillanatig sem. A sikerei elsősorban a szorgalomnak köszönhetőek, anélkül nincs eredmény.

Milyen ötlettel bukta el eddig a legnagyobb összeget?

Buktam én már nagyon sokszor. Elmentem Romániába, fél év alatt elvesztettem másfél millió dollárt, mert nem beszélek románul. Ugyanis csak olyan embereket vettem fel, akik magyarul és németül beszéltek. Csakhogy az volt a baj, hogy egymással viszont románul beszéltek. Az üzletvezetőm házat vett magának, a többiek valami mást. Végül mindenki meggazdagodott, csak én lettem nagyon szegény. Ilyenkor megrázom magam, mint a kutya, és azt mondom: „nem baj, lesz másik”. Szerencsére tudok veszíteni. Nem leszek öngyilkos, ha egy nő otthagy. Nem akasztom fel magam, ha elveszítek másfél millió dollárt, bár az már nekem is sok pénz. Majd lesz másik. A hozzáadott értékem az, hogy mindig megpróbálok olyan dolgot csinálni, amit más nem csinál, vagy csinál, csak én más módon. És minden jónak látszó ötletet kipróbálok, megvalósítok. Ha látom, hogy megy valami, akkor rámászok. Ha nem megy, akkor meg elaltatom.

Mit tanácsol azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást indítanának?

Nem könnyű a mai fiatalok helyzete, mert elég nagy a konkurencia. Mindig valami újat kell csinálni. Ráadásul a mostani generáció legnagyobb hibája, hogy tanul azoktól az öregektől, akik most 40-50 évesek. Ők 5 perc alatt akarnak meggazdagodni, ezt tanulták amikor megvolt a rendszerváltás. Beleivódik a fiatalokba, hogy 5 perc alatt akarnak milliomosok lenni, de ez nem fog menni soha. Csak rablással, lopással, gazemberséggel, vagy rokonsággal lehet így meggazdagodni. Tessék szorgalmasan dolgozni, lépésről lépésre előre menni. És még valami nagyon fontos: aki pénz nélkül nem tud csinálni pénzt, az pénzzel sem fog tudni! Az kevés nekem, hogy van egymillió forintom és majd abból csinálok kettőt, inkább az a siker, ha semmiből csináltam egymilliót, meg kettőt, akkor azt biztos elveszítem, és a következő körben újra csinálok kettőt.

Klapka György élete

85 éves, Pesterzsébeten nőtt fel. A Színművészeti Főiskolára járt színész szakra, végül táncos lett belőle. 1963-tól szólótáncos az NDK-ban, 1964-től koreográfus az NSZK-ban,1969-től vállalkozó. Volt reklámügynöksége, tánciskolája, sztriptízbárja, autószalonja, drágakő-nagykereskedése is. Az NDK-ban halálra ítélték embercsempészés miatt, mivel keletnémeteket jutattott át Nyugat-Berlinbe, az NSZK-ban pedig adócsalásért is elítélték, amiért rövid ideig börtönben is ült. Öt gyermeke van, jelenleg az ötödik házasságában él.

Megosztás