Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan válasszunk jó könyvelőt?

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 12:10:00
  • Lakó Róbert, Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
6 tanács a szakértőtől
Könyvelőt többnyire azért fogad egy cég, mert nem ért a könyveléshez, és nem is akar vele foglalkozni. De mivel nem ért hozzá, azt sem könnyű eldöntenie, hogy vajon az a könyvelő, akit kiválasztott, a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja-e neki.

Könyvelőt akkor érdemes keresnünk, ha már megvan a konkrét üzleti elképzelésünk egy vállalkozás beindításával kapcsolatban, hiszen ezután tud további segítséget nyújtani a megfelelő cégforma és adózási forma kiválasztásában. Feltörekvő vállalkozások esetén hatványozottan fontos, hogy a tulajdonos indulás előtt kérje ki szakember segítségét, hogy a céget ne érje felesleges teher, és a lehető legoptimálisabb működéssel kezdhesse meg a vállalkozó lét napfényes, ugyanakkor rögös útját.

De hogyan is válasszunk könyvelőt? Első körben mindenki az ismeretségi köréből próbál megfelelő szakembert találni. Ez természetes folyamat, mivel a könyvelés egy bizalmi dolog és nem engedhetjük meg akárkinek, hogy belelásson cégünk pénzügyeibe, ugyanakkor vannak olyan minimumok, amikből egy hosszú távra tervező cégnek nem szabad engednie.

Íme néhány fontos szempont, amelyet célszerű mérlegelni, mielőtt döntést hozunk.

1.    Legyen szerződés!

Megbízási szerződést minden esetben célszerű kötni, amely lefekteti a vállalásokat és kötelezettségeket a két fél között. Nem utolsó sorban csak szerződéses viszony esetén él a könyvelő felelősségbiztosítása és itt már át is térhetünk a következő, lényeges pontra.

2.    Van szakmai felelősségbiztosítása?

Ha nincsen szerződés, nincsen felelősségbiztosítás sem, amely arra szolgál, hogy a könyvelő esetleges hibájából felróható büntetéseket (bírság) a biztosító megtéríti, így fontos az elején tisztázni, hogy a kiszemelt szolgáltató rendelkezik-e felelősségbiztosítással.

3.    Olyat válassz, akiben megbízol!

Könyvelőt általában hosszú távra választunk, így ezen üzleti kapcsolat egyik tartópillére a bizalom. Jó jel, ha van honlap, egy fix iroda és esetleg néhány referencia céggel is tud szolgálni a könyvelő.

4.    Képviselet, csak tisztán

Egy jó könyvelő egyben adóképviseletet is ellát, így gyorsan és egyszerűen tudja képviselni a céget a NAV-val szemben. A bevallásokat minden esetben saját ügyfélkapujáról adja be, vagyis vállalja a felelősséget a munkájáért.

5.    Vigyázz, ha túl olcsó!

A megbízási díj egy érdekes dolog. Mint a legtöbb szakmában itt is elég nagy a szórás. Sokan örülnek, ha az indulásnál kifognak egy „olcsó” könyvelőt, de a tapasztalatok azt mutatják, ha legalább a fentiek nem teljesülnek, akkor hosszú távon extrém árat (bírság, adóoptimalizálás hiánya, idegeskedés) fizetünk érte. A kedvező ár tehát nem mindig kifizetődő.

6.    Keress komplex megoldást!

Könyvelés, adótanácsadás, bérszámfejtés - ennek a három dolognak együtt kell járnia, vagyis akire rábízzuk cégünk pénzügyeit, annak könyvelnie kell az általunk rendelkezésre bocsájtott bizonylatokat, optimalizálnia kell, hogy törvényes keretek között a lehető legkevesebb adó, járulék, és további kiadással tudjunk működni és természetesen elvégzi az alkalmazottak bérszámfejtését, TB ügyintézését is. 

Megosztás