Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Gondolkozz és Vállalkozz okosan: Páros kajakkal az Atlanti-óceánon

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 12:30:00
  • Szabó Norbert Ádám
A kitartás ereje!
Boldogság és önmegvalósítás. Bár ez a két kifejezés nehezen választható el egymástól, mégis azt gondolom, hogy vállalkozásunk fejlődéséhez és sikeréhez, ugyanúgy, mint életünk teljességéhez, ezt a két vezérszót kell mindig szem előtt tartanunk.

Boldog vagyok, hiszen első vállalkozásom és egyben életem eddigi legnagyobb álma, hogy a világon elsőként kelhessek át Földünk második legnagyobb óceánján egy mindössze 95 centiméter széles hajóban, 2016. január 30-án megvalósult.

Történetem, mint legtöbbünk esetében, hosszú évekkel ezelőtt, talán a nyári forróság hatására csak egy ártatlan gondolatnak indult, de az évek folyamán a rengeteg befektetett időnek, szervezésnek, munkának és energiának köszönhetően életre kelt.

Legyen szó akár egy családi üzletről, egy milliárdos vállalkozásról, vagy akár az óceán átkajakozásáról, a minta ugyanaz. Tervezés – felkészülés – megvalósítás. Csodák és hihetetlennek tűnő történetek léteznek, de én mégis azt gondolom, hogy felelőtlenség és orosz rulett azt hinni, hogy pillanatok alatt, megfelelő előkészületek nélkül könnyed sikereket érhetünk majd el. Ebben a kényelmes világban ahol mi élünk, sokszor nem látjuk tetteink és döntéseink súlyát, viszont az óceán hihetetlen kontrasztosan és könyörtelenül megmutatja, hogy egy-egy rossz döntéssel ott nem csak a pénzünket, hanem az életünket veszíthetjük el.

Tanulás – tapasztalat – eredmény. Felgyorsult világban élünk, ahol az információk, mint a gyorsvonat száguldanak el mellettünk, és tévesen azt hisszük, hogy ha elolvasunk egy cikket az interneten, vagy hallunk valamit a rádióból, akkor azt már tudjuk. Ez nem így van. Az óceánon tomboló vihart, a sokszor 10 méter magas fejünkön átcsapó hullámokat egy pillanatig sem érdekelték, hogy mit mondtak be a tv-ben. Az óceán csak arra volt kíváncsi, hogy túl tudod-e élni azokat a megpróbáltatásokat, amiket ő állít eléd, amiket a versenytársaid állítanak, eléd.

 

…és készülj fel, mert hacsak nem midászi érintéssel rendelkezel, amitől minden arannyá válik, lesznek kudarcok! 2013-ban, amikor először nekivágtunk az Atlanti-óceánnak, és már a kezemben éreztem a siker gyümölcsét, bekövetkezett a tragédia és másfél nap alatt minden pokollá változott. Egyik legfontosabb berendezésünk meghibásodása, az időjárási viszonyok elromlása és a finanszírozási gondok miatt fel kellett adnunk, illetve függesztenünk expedíciónkat. Abban az évben életem legszomorúbb karácsonyát éltem át, és még csak azt sem tudtuk, hogy valóban újra indulunk-e… Ismerős a helyzet? Te is éltél már át életedben hasonlót, igaz?

 

Emlékszel még mivel kezdtem írásomat? Boldogság és önmegvalósítás. Amikor úgy érzed, hogy a világ ellened fordult, amikor a kérdések megállás nélkül kongatják elméd kapuját, és szinte csak egy lépés választ el attól, hogy megőrülj, nehéz lesz, azt ígérem, de arra bíztatlak, hogy légy türelmes és adj magadnak időt. Figyelj befelé, hallgass az ösztöneidre, és idővel, amikor kitisztulnak a gondolataid, megkapod majd a választ. A kérdések a fejedben születnek, a válaszok viszont a szívedből jönnek! Nekem fél évre volt szükségem, míg a padlóról felálltam és dönteni tudtam, hogy újra nekivágunk. 2014 nyarát írtunk akkor.

 

Nem volt könnyű döntés, hiszen az életem volt a tét, de éreztem, hogy ez az én utam, ettől kezdődően már nem volt megállás, teljes szívvel elköteleztem magam, és annyira akartam, hogy semmi sem tudott eltántorítani célomtól, aminek köszönhetően rá egy évre, rengeteg tesztelést és próbautakat magunk mögött tudva, újra az óceán partján álltam.

 

Boldog vagyok, mert sikerült, és boldog vagyok, mert mindezt most megoszthattam veled. Az óceánt átszelve most egy új világ kapujában állok, és tudom, hogy bármilyen vállalkozásba is kezdesz, vagy már nyakig benne is vagy, ha hajlandó vagy tanulni, és mindemellett kitartó és felkészült vagy, te is meg tudod csinálni!

 

Vállalkozás a szárazföldön is

Jelenleg is több projektem fut egymás mellett a szárazföldön és a tengeren egyaránt. Az Air Aroma Hungary csapatával például azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy pár éven belül Magyarország piacvezetőjévé válunk az illatmarketing területén, miközben közel egy éves írói munkám gyümölcseként, hamarosan megjelenik első, az expedícióm teljes öt évéről szóló Teljes Szívvel című könyvem, aminek segítségével remélem, hogy segíthetek, inspirálhatok és motiválhatok majd mindenki arra, hogy higgyék el: Életünket élni, csak Teljes Szívvel érdemes!

 

Megosztás