Felmérések alapján vendéglátó vállalkozást nyitni egyike a legkockázatosabb vállalkozásoknak, nem csoda, kiélezett a verseny és egyre több a nevező. Ma már nem elég a sikerhez, hogy nyitunk egy lángosozót a Balatonon, a gasztronómia fellendülése magával hozta a közönség igényszintjének emelkedését is. Ezen a piacon csak jól kitalált, minőséget kínáló gasztronómiai vállalkozás lehet igazán sikeres.
Mikor vágj bele?
-
Ha szeretsz vendégül látni, emberekkel kommunikálni
-
Ha megvan benned a kellő alázat, azaz képes vagy a vevőid igényét mindenek fölé helyezni
-
Ha kitartó vagy, nem kedvetlenítenék el az esetleges nehézségek, sőt, még több munkára késztetnek
-
Ha nem a gyors meggazdagodást és a befektetésed azonnali megtérülését vizionálod a vendéglátás mögé
-
Ha hajlandó vagy tanulni és keresed a folyamatos fejlődés lehetőségét, képes vagy megújulni és alkalmazkodni a piaci igényekhez
-
Ha van olyan termék-ötleted vagy koncepciód, ami piacképes lehet, vagy van valami, amiben úgy érzed, jobb tudsz lenni, mint a konkurenseid
5 jó tanács
-
Készíts üzleti tervet! A vendéglátás vagy egyéb élelmiszer előállítás/forgalmazás meglehetősen beruházás igényes vállalkozás, fontos a körültekintő előkészítési folyamat!
-
Keress a tevékenységednek megfelelő üzlethelyiséget! Nem elég, hogy jó helyen legyen az üzlet, fontos, hogy reális költségráfordítással lehessen alkalmassá tenni a működésre.
-
Vonj be szakértőket, mielőtt megvennéd/kibérelnéd a kiszemelt üzlethelyiséget, lehet, hogy olyan szempontokra tudnak rávilágítani, amelyeket az üzleti tervezésnél nem vettél figyelembe!
-
Vedd körül magad szakemberekkel! Akár a kivitelezés alatt is felveheted a leendő alkalmazottaidat, hidd el, az üzemeltetési tapasztalataikból sokat profitálhatsz. Egy gasztro vállalkozás sikere nagyban függ a jó emberektől, a szakmában jellemző munkaerőhiány viszont ellened dolgozik.
-
Keresd a kommunikációs lehetőséget a szakmabeliekkel! Fontosak a szakmai szervezetek, egy-egy információ, üzemeltetési trükk sokat hozhat a konyhára.
Van segítség!
Ha úgy döntesz, belevágsz, keresd a FIVOSZ Gasztro bizottságát, nem csak az üzletnyitásban, hanem az üzemeltetési kérdésekben is segíteni tudunk. Kívánjuk, hogy valósítsd meg az álmod, és teljesedj ki ebben a kihívások mellett sok szépséget rejtő szakmában!
Veszélyes üzem!
A vendéglátásban indítják a legtöbb vállalkozást, de itt is szűnik meg a legtöbb. Ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál. Ugyanakkor a kereskedelmi vendéglátás volumene évről évre nő. A szektor GDP-ben való részesedése a közvetlen és közvetett hatással együtt 9,4%, és közel 500 ezer embernek ad munkát.