Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A jó vállalkozó 20 ismérve

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 10:05:00
Napjainkban hihetetlenül nehéz dolga van annak, aki vállalkozásba kíván kezdeni, hiszen rengeteg akarat, önfeláldozás, szerencse és még számos tényező szükséges ahhoz, hogy „befusson” az ember. Pláne ha a főszereplőnk egy fiatal és nulláról kell elindulnia.

A következőkben igyekeztünk összeszedni, hogy mi az a 16 ismérv, tulajdonság, szokás, ami a jó vállalkozót jellemzi:

1.    Önismeret: legyél tisztába a képességeiddel, készségeiddel, hogy fel tudd mérni mik az erősségeid és mik a gyengeségeid. Ha már magadat is becsapod eléggé veszett az ügyed.

2.    Mérd fel a piacot: nyitott szemmel kell járni a világban, hiszen a 23. Iphone feltalálásával nem biztos, hogy újat tudunk mutatni. Meg kell találni a piaci rést, hogy tényleg átütőek legyünk.

3.    Szupercsapat: számít, hogy milyen emberekkel veszed körül magad. Célszerű olyanokat kiválasztani a teambe akik motiválnak, innovatívak és megbízhatóak.

4.    Tervezz előre: a menedzsment alapja a stratégiaalkotás! Ha egy jól megtervezett stratégiával tudsz belépni a piacra, az biztos alapot nyújthat a kezdő évekre.

5.    Biztos háttér felépítése: az anyagiak biztosítása egy jó vállalkozáshoz elengedhetetlen, ha a likviditás megrogy, vége mindennek. Ha nincs is megfelelő kezdő tőkéd, egy fiatalnak rengeteg segítséget nyújthatnak az inkubátor kezdeményezések, a fiatal vállalkozó pályázatok, vagy a növekedési hitelprogramok.

6.    Tanulj mások hibáiból: hihetetlenül elcsépelt, de hihetetlenül igaz. Még mindig jobb mások kárán megtapasztalni a dolgokat, mint a sajátunkon.

7.    Adj időt a kreativitásnak: kreativitás nélkül mehetnél vissza az iroda sarkába papírokat tologatni, de Te nem ilyen vagy! Az igazi vállalkozó túlcsordul az ötletektől! Ám ennek időt is kell hagyni, hogy a kreatív elméd kiteljesedjen.

8.    Oszd be az idődet: a nyolc óra munka kamu, itt nincs senki, aki délután 4 órakkor hazaküldjön Téged. Ahhoz, hogy megfelelően tudjad menedzselni a napjaidat a munka mellett fontos a regenerálódásra és a szórakozásra is időt szánni. Emellett ha nem akarod hogy kicsússzon a lábad alól a talaj, el kell kezdened naptárt vezetni!

9.    Keress mentort: merj tanulni a tapasztaltabbaktól. Sokszor rengeteg segítséget nyújthatnak a rutinos vén rókák, akik nem csak példaképként segíthetnek neked a munka során, hanem az élet bármely területén is tudnak tanácsot nyújtani.

10. Innoválj: fejleszd a céged, a terméket, az ötleted, saját magad. Nem szabad megállni és toporogni, hiszen a 21. század globális világában, aki lemarad az kimarad.

11. Tanulj meg veszíteni: egy vállalkozásnak is meg van a maga élettartalma, amikor beindul, felfut, stagnál, majd elindul a lejtőn. A végóra mindenki számára elérkezik egyszer, ilyenkor kell megtanulni felállni, továbblépni és belevágni a következő projektbe.

12. Legyen küldetésed: fontos megfogalmazni a vállalkozás beindításánál, hogy mi az alapvető küldetésed, amelyben lefekteted az értékeidet. Az évek során az operatív munkákban ettől nem szabad eltérni, hiszen biztos alapok nélkül szétesik az, amit eddig felépítettünk.

13. Vállalj kockázatot: a vállalkozáshoz bizony bevállalósnak kell lenni, sokszor lesz az, hogy be kell ugrani a mélyvízbe. Ám ahhoz, hogy meg ne fulladj, előtte érdemes felmérni a terepet! Csak ügyesen és tökösen!

14. Olvass: olvass bármit! Hidd el, még az iskolai kötelező olvasmányoknak is volt értelme, hogy az alapműveltség mellett fejlesztette a kreativitásod és a gondolkodásod. Emellett az interneten ma már megtalálhatsz bármit. Hogy képbe legyél a legújabb fejlesztésekkel, ötletekkel, a világ történéseivel a híreket is érdemes reggelente átpörgetni!

15. Keresd a lehetőségeket: nyitott szemmel kell járni a világban, ha megvan az ötletünk nem szabad bezárkóznunk az elefántcsonttornyunkba! Egy jó lehetőség bármikor szembe jöhet, neked csak észre kell venned és meg kell ragadnod.

16. Kemény munka meghozza gyümölcsét: a vállalkozás bizony kemény munkával jár, sokszor amit mások sikereiben látsz, az csak a jéghegy csúcsa. A víz alatt rengeteg önfeláldozás, küzdelem, tanulás és pofon volt. Ettől viszont nem szabad megijedni, ha a csúcsra akarsz törni!

17. Nem kell mindenhez érteni: nem kell mindent neked irányítanod, nem kell mindenben neked lenni a legjobbnak. A megfelelő emberekkel kell együtt dolgozni és nekik kiosztani a megfelelő feladatot, akik az erősségeikkel kiegészítik a te esetleges hiányosságaidat.

18. Állj több lábon: néha bizony össze fog csapni a szartenger a fejed felett, ezért nem szabad csak egy féle opcióban gondolkodni. Ha valami bedől, nincs semmi baj, de a saját biztonságod érdekében ilyenkor legyen B, C, D lehetőséged is.

19. Nem maradhat el az értékelés: fontos értékelned a munkádat, a környezetet és saját magad is. A megfelelő tervezéshez elengedhetetlen, hogy tisztába legyünk a dolgok valódi állásával, ezért szükség van a visszacsatolásokra és a monitoringra.

20. Legyél szenvedélyes: a vállalkozó szellemű ember néha egy kicsit zseni, egy kicsit őrült. Az ilyen ember ne fogadja el a nemleges választ, egy probléma megoldásához minden irányból keresi a megoldást, hogy sikerre jusson.

 

A vállalkozó egy rendkívül komplex emberi lény, így nehéz teljes mértékben összegyűjteni, hogy mitől lehetünk mi jó vállalkozók, hiszen még bőven lehetne folytatni a sort. Viszont, ha már a felsoroltak nagyján sikerül elgondolkodni, felfogni és átültetni a gyakorlatban, akkor már elindultunk a siker rögös útján!

Megosztás