Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

20 vállalkozási ötlet

  •  Tudásmorzsák
  • 2016-12-14 09:20:00
Sokszor csak egy jó ötlet kell!- derül ki azokból a történetekből, amelyek egy később sikeressé váló válallkozó kezdeti lépéseit mesélik el. És sokszor tényleg a legegyszerűbb dolgokra kell gondolni, amivel betölthetünk egy piaci rést és tömegeket tudunk meggyőzni arról, hogy érdemes a szolgáltatásunkat választani. Cikkünkben néhány válallkozási ötletet mutatunk be, amelyek között több magyar innováció is van.

Pizzát autómatából

A pizzaautomaták működtetése Nyugat-Európa több országában sikeres vállalkozás. A Let’s Pizza gépeiből például három percen belül friss, ropogós és forró étel kerül a vásárlók kezébe. A gép 32 ezer dollárba kerül, az üzemeltetés viszont olcsó, ugyanis nincs élőmunka-költség.  

Osztoznak az autón

A carsharing, vagyis a megosztott gépkocsi szolgáltatás lényege az autókon való osztozkodás. Ki-ki az igényei szerint használja a kocsiparkot, és csak ezért az időért fizet. A használat lényegében olyan, mint egy taxié sofőr nélkül. A fizetendő összegben pedig gyakorlatilag minden benne van, a karbantartástól az üzemanyagig.

 

Oldtimer autók javítása

Nyugat-Európában nagy hagyománya van a régi autók gyűjtésének és kiállításának. Bizonyára örülnének az oldtimer tulajdonosok, ha nem drága nyugati szerelőkkel kéne karbantartatni autóikat, hanem jól és olcsóbban dolgozó közép-európaiakkal – például magyarokkal. Aki ért a régi kocsik javításához és van műhelye, felajánlhatja munkáját németeknek, osztrákoknak.

Fordítás virtuális tolmácsokkal

Egy müncheni vállalkozás, a Lingoking  újszerű tolmácsolási szolgálatatási modellel lépett piacra, amely rugalmasabb, és felkelti azoknak a kisvállalkozóknak, értékesítőknek a figyelmét, akik külföldi ügyfelekkel tárgyalnak, vagy külföldi piacokra akarnak betörni. A megbízások egy központi rendszerbe érkeznek, ahonnan az arra illetékes tolmácshoz kerülnek. Egy telefonbeszélgetéshez csupán a hívó és a hívott fél számát kell megadni, máris készenlétben áll a fordító.

Netes piactér helyi termelőknek

A www.beelocal.co.uk oldal egy kedvelt üdülőhely, az északnyugat-angliai Lake District kis helyi termelőit fogja össze, akik itt (is) árulhatják házi finomságaikat. A vállalkozási ötlet egy barbecue partin született meg. A házigazda szabadkozott vendégeinek, amiért idő hiányában a helyi hentes portékája helyett multis húsokkal várta vendégeit. A weboldalon azóta rengeteg nyaralótulajdonos rendel, akik érkezésükkor szinte a kapuban találják a helyi különlegességeket.

Összehajtható cipő 10 eurós áron

Innovatív vagy a figyelmet felkeltő termékekkel a cipőpiacra is be lehet törni – mutatja egy spanyol cég példája, amely „01 OneMoment” néven környezetbarát és összecsomagolható cipőt dobott a piacra. A lebomló anyagból készített, elasztikus lábbeli illeszkedik a láb formájához, talpa 2, a többi része 1 milliméter vastag.

Szárítási bérlet fodrászattól

A magyarországi Bio Hair hajvágószalon néven működő franchise-lánc havi 5 ezer forintért szárítási bérletet kínál hölgy ügyfeleinek. Vannak fogások, amelyeket érdemes ellesni a franchise vállalkozásoktól: a bérlet ötletét már több független fodrászatban is használják.

Vásárlás az autóból

Az online és a személyes vásárlást kombinálja a Tesco áruházlánc egy angliai kísérleti projektjében Hertfordshire-ben. Azokra a fogyasztókra épít, akik munka után végzik a bevásárlást, de nem szeretnek bevásárlókocsit tologatva hosszabb időt vásárlással tölteni. Aki élni akar a lehetőséggel, az a tesco.com oldalról még munkaidőben megrendelheti a kinézett élelmiszerárut, majd két órán belül átveheti a rendelését az áruház parkolójában, egy erre kijelölt helyen.

Magyar biciklis futárcég Rómában

A Hajtás Pajtás mintájára néhány magyar exfutár létrehozta az első biciklis futárcéget Rómában. Az ötlet eredetileg egy huszonéves, Rómában élő erdélyi fiatalemberé volt, aki felkereste a Hajtás Pajtást terveivel, majd amikor az egyik alapító, Geresi László éppen Toszkánában nyaralt, találkoztak, és úgy döntöttek, hogy a Hajtás Pajtás mintájára beindítják a vállalkozást, amelyben Ruffot bevéve hárman lesznek tulajdonosok.

 

Velotrack

Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően rögtön értesül, ha valaki ráteszi kezét a kerékpárjára, ráadásul bárhova nyomon követheti a tolvajt. A Velotrack egy GPS-alapú szolgáltatás lesz, amely „fekete dobozként” építhető a kerékpár vázába, amely jeleket küld egy mobilalkalmazás segítségével. Mikor gazdája egy hagyományos zárral leköti a kerékpárt, aktiválni kell a virtuális zárat is egy gombnyomással, így ha levágják a bringát a láncról, a telefon nem csak jelez, de nyomon is követi az eltulajdonított közlekedési eszközt, aminek útját térképen követheti gazdája, így könnyedén leleplezve a tolvajt.

 

Bedtime bedding

Mesélő ágynemű szettel robbantott nemrégiben a Kickstarter-en egy hazai startup. Másfél nap alatt 6,5 millió forintot gyűjtött össze a gyermekek elalvását segítő speciális app és ágyneműhuzat. A csapat egy elalvást segítő, mesélő ágynemű szettet és a hozzá tartozó mobilappot fejlesztett ki, melynek segítségével a szülők könnyedén ágyba „csábíthatják” gyermekeiket.

 

Brewie a magyar sörgép

Gondoltak egy nagyot magyar fiatalok, akik most Budapesten egy Krisztina körúti lakás harmadik emeletén főzik saját, minőségi kézműves sörüket. Egy közösségi finanszírozási oldalon gyűjtöttek pénzt arra, hogy automata házi sörfőző gépet készítsenek, amely korsónként 60-80 forintért állítja elő az italt. Dél-Amerikától Ausztráliáig befektetők és forgalmazók sora várja, hogy együttműködhessen a találmány magyar fejlesztőivel.

 

With Me Heating Wand

Sokan próbálkoztak már hőszigetelt, melegen tartó bögrékkel, speciális tetőkkel, de ezek a termékek nem akadályozzák meg az italod kihűlését, maximum lelassítják azt.

Egy koreai tervezőcsoport alkotta meg a With Me coffee wand warmer terméket, amely egy egyszerű pálcika, amelyet az italba kell helyezned, és melegen tartja azt.

 

Lymbit

Mennyi bosszúságot tud okozni, amikor sietve indulnál el otthonról, mert már most is késésben vagy és hát persze, hogy most nem találod meg a lakáskulcsot, vagy az autó kulcsát. A Lymbit egyfajta nyomkövető, jeladó, formatervezett kialakítással, egy kulcstartónyi mérettel. A jeladó készülék fel van szerelve egy gyorsulásmérővel, így bármilyen furcsa mozgást képes lekövetni.

 

Castor

A Phoodstation tervezi piacra dobni a Castor nevű ízesített végű fogpiszkáló termékcsaládot. Az ötletük egy remek példa arra, hogy hogyan lehet egy hosszú évtizedek óta változatlan, egyszerű, de szinte mindenki által használt terméket megújítani, avagy újra feltalálni. A pálca két végén különböző ízesítés található, amelyek nagyon kellemes, harmonikus íz hatást eredményeznek együttesen, a szájban keveredve.

 

WinWinter

A WinWinter kifejlesztői létrehoztak egy fűthető talpbetétet, high-tech EVA alapanyagból, ami vízálló, rugalmas, és vezeték nélkül tölthető. A vékony talpbetétben megtalálható a beépített fűtőszál és az akkumulátor. A talpbetét automatikusan bekapcsol amikor felveszed a cipőt. A lábfejet kellemes hőmérsékeleten tarja akár 10 órán keresztül. Megóvja a lábat a kihűléstől és a túlmelegedéstől is.

 

PetsForPets

A PetsForPets nevű termék egy főként macskák, kistermetű kutyák és madarak számára kifejlesztett etető-itató szerkezet. A tartály részét újrahasznosított PET-palack alkotja, ez csatlakozik a kék színű műanyag tálhoz. A palackokban elhelyezett száraz táp és az ivóvíz a Torricelli törvény alapján, folyamatosan adagolja a vizet és élelmet házi kedvencünknek vagy a madaraknak.

 

Hulló falevél, mint tüzelőanyag

Egy angol vállalkozó addig söprögette a kertjében hulló faleveleket, amíg eszébe nem jutott, hogy a faleveleket talán hasznosítani is lehetne ahelyett, hogy a szeméttelepre szállítják, vagy kisebb részben komposztálják. Arra gondolt, hogy az ősszel lehulló falevelekkel jól lehetne tüzelni, és házilag összeeszkábált egy kis masinát. Ez összeaprítja, majd a kolbásztöltéshez hasonlóan csőbe préseli a faleveleket, melynek eredményeként 1,2 kilós cső formájú préselt csomagok keletkeznek. Ezekkel jól lehet fűteni kandallókban és fatüzelésű kályhákban.

 

Vállalkozás kezdőtőke nélkül

Egy német divatcég három éve mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy farmernadrág eladásból építse fel a megélhetését még a válság ellenére is. A cég női, férfi és gyermek farmerokat gyárt nagyon kedvező áron. A különleges koncepció abban áll, hogy farmernadrágokat ingyenesen ki lehet kölcsönözni a cégtől, és később kell elszámolni a céggel, amikor már kiderült, hogy sikerült-e a farmereket továbbadni. Ily módon a nagyon kis kezdőtőkével rendelkezők tőkebefektetés és előfinanszírozás nélkül stabil és kockázatmentes farmerforgalmazási vállalkozást indíthatnak és működtethetnek.

 

"Béreljen férjet!"

A vállalkozás kitalálója egy ügyes ezermester, aki felépített egy korrekt, leinformált, ügyes ezermesterekből álló hálózatot, és most már szinte egész Amerikában segíti a nőket. Kitakarítják a garázst, felakasztják a képeket a falra, kitisztítják a légkondicionálót, beépítik a verandát, megjavítják a rossz konnektorokat, a csatornát, tologatják a bútorokat, elvégzik a tavaszi nagytakarítást. A nők katalógusból választhatják ki a nekik legszimpatikusabb „férjet", és általában a választás egy életre szól, hiszen mindig adódik valami teendő a lakásban.

 

A nagy banáncsomagolási üzlet

Amerika legnagyobb szupermarket láncának elege lett abból, hogy a banán nagyon gyorsan megbarnul, megrohad, puhává, löttyedtté és gusztustalanná válik. Ezért felkértek egy céget, hogy fejlesszenek ki olyan csomagolást, amely a banánt sokáig sárgán tartja. A cég mérnökei ki is fejlesztettek egy csomagolási megoldást: azt találták ki, hogyha a banánt még zölden egyenként vákuumfóliába csomagolják, akkor 5 napig kemény és sárga marad, míg a csomagolatlan banán csak két napig marad gusztusos a polcokon. A vákuumfóliás csomagolásban nincs semmi új, de a világon csak ennek a cégnek jutott eszébe, hogy a banánt így lehetne egyenként csomagolni. 

Megosztás