Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Elindult a Vállalkozz Zuglóban program

  •  Helyi hírek
  • 2017-06-21 18:00:00
  • Zuglo.hu Zuglói Lapok
A Civil Házban mutatták be június 15-én az önkormányzat és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) együttműködésével életre hívott Vállalkozz Zuglóban elnevezésű programot. A projektet a kezdő fiatal zuglói vállalkozók segítésére, támogatására, illetve új helyi vállalkozások létrehozásának az ösztönzésére indították el.

A Vállalkozz Zuglóban programot bemutató rendezvényt Tóth Csaba Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője nyitotta meg. A fórumon felszólalt Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. A zuglói székhelyű szervezet vezetője kiemelte: a XIV. kerület úttörőszerepet vállalt a projekt elindításában, amely keretében többek között egy telefonos ügyfélszolgálatot működtetnek, ahol a kezdő és leendő fiatal vállalkozók kérdéseikre érdemi választ kaphatnak.

Az előadások sorát Rétfalvi-Kurucz Alexandra, a FIVOSZ Gasztro Bizottságának elnöke nyitotta meg. A konyhatechnológusként dolgozó szakember a vendéglátással foglalkozóknak, illetve ezen a területen üzletet nyitni szándékozóknak adott hasznos tanácsokat. Ezt követően Noll-Batek Frigyes, az iSzervizPont tulajdonosa saját vállalkozása létrehozásával, működtetésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg az eseményen megjelentekkel. Végezetül Rapcsán Dániel, a Vanessia Magyarország pályázatíró Kft. munkatársa a Közép-magyarországi régióban működő vállalkozások számára elérhető pályázati támogatásokkal ismertette meg hallgatóságát.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a leendő és kezdő fiatal üzlettulajdonosok kérdéseket tehettek fel az est előadóinak, illetve megbeszélhették velük vállalkozásuk elindításával és cégükkel kapcsolatos problémáikat.

Bérleti díj kedvezménnyel segítheti Zugló a fiatal vállalkozókat

A baloldali összefogás már a választási kampányban jelezte, hogy győzelme estén Zuglót vállalkozásbarát kerületté teszi. A most indított, fiataloknak szóló, Vállalkozz Zuglóban program ennek a tervnek a részét képezi.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a kerületben minél több új vállalkozás induljon, amelyek munkahelyeket teremtenek, illetve adóbefizetéseikkel többletbevételhez juttatják az önkormányzatot – mondta a kezdeményezésről Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője hozzátéve: a programmal elsősorban a vállalkozásuk elindítást fontolgató fiataloknak igyekeznek kedvező feltételeket teremteni.

– Ha itt kapnak segítséget, várhatóan a cégük is itt telepszik le – érvelt az MSZP-s politikus, aki megjegyezte: ennek elősegítéséről állapodott meg az önkormányzat a FIVOSZ-szal. A szervezet a program keretében különböző rendezvényeket tart, amelyeken a fiatalok vállalkozóvá válásukhoz kapnak segítséget, illetve egy telefonos collcentert is üzemeltet, ahol az érdeklődők érdemi választ kaphatnak kérdéseikre.

Kezdő vállalkozás számára nagyon fontos lehet egy megfizethető bérleti díjú üzlethelyiség. Zugló önkormányzata a program keretében ebben is segíteni kíván az itt vállalkozásba kezdő fiataloknak. – Számos kihasználatlan önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség van, ezeket a képviselő-testület döntésének megfelelően a működési területükön helyi érdekeket szolgáló vállalkozások kedvezményesen bérelhetik ki – hangsúlyozta Tóth Csaba.

Legfőbb cél a fiatal vállalkozók számának növelése

Az egy éves időtartamú Vállalkozz Zuglóban program keretében az önkormányzat a 18 és 40 év közötti kezdő és leendő kerületi székhelyű vállalkozóknak kíván segíteni.

– A vállalkozni szándékozó fiatalok cégük megalapításához a bátorításon túl információkat és technikai támogatást kaphatnak a projekt keretében, míg a nehézségekkel küzdő kezdő vállalkozásoknak az akadályok elhárításában segítünk a FIVOSZ-szal karöltve – fejtette ki Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) hozzáfűzve: a képviselő-testület az egy éves program finanszírozására 15,2 millió forintot biztosított.

A képviselők májusban határoztak a Vállalkozz Zuglóban elnevezésű program elindításáról és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével való megállapodásról. – A FIVOSZ egy részletes munkatervet készített arról, hogy az együttműködés keretében mivel segíti a fiatal zuglói vállalkozókat – magyarázta az alpolgármester. Megjegyezte: a szervezet egy év múlva beszámol a képviselő-testületnek az elért eredményekről. Ennek alapján döntenek majd a program jövőjéről. Amennyiben a kezdeményezés hatására észrevehetően emelkedik a fiatal zuglói vállalkozók száma, az sem kizárt, hogy a projektet kiterjesztik a szomszéd kerületekre is.

– A programtól azt várjuk, hogy biztatásunkra, szakmai támogatásunkkal a fiatalok kedvet kapnak jó ötleteik megvalósításához, így ténylegesen növekszik a fiatal vállalkozók száma Zuglóban és ezáltal a kerület adóbevételei is gyarapodnak – fejtette ki Hajdu Flórián.

Megosztás